Det er ikke hvert år vi har biff-tomater, og om vi har, er det heller ikke alltid at de rekker å bli så store og modne... For mat skal spises, og du er velkommen til å smake på vekstene i nytteveksthagen.
Her finner du mer informasjon om plantene i nytteveksthagen på Strandpromenaden.
Botanisk navn: Cyclanthera pedata
Norsk navn: Achocha-agurk
English: Caigua, stuffing cucumber or slipper gourd
Deutsch: Inkagurke, Korilla
Bruk: spises rå eller stekt. Agurklignende smak.
Fakta: som mange av våre kulturvekster, har også ashocha-agurken sin opprinnelse i Andesfjellene i Sør-Amerika. Her i nytteveksthagen er 2025 første året vi forsøker å dyrke den.
Planta kan ha greiner som er opptil 12 m lange og slynger seg opp mot 4 meter over bakken. De grønne fruktene kan bli 15-20 cm lange. Sorten vi dyrker her er litt mer beskjeden, og vi håper å få frukter som er 4-5 cm lange og en plante som kanskje klatrer opp til 2 m.
Les mer om achocha-agurk (korila) på nettsida til frøselskapet Solhatt.
Botanisk navn: Phaseolus vulgaris
Norsk: Aspargesbønne
English: Common bean
Deutsch: Gartenbohne
Bruk: disse kan spises rå, stekes, kokes, dampes og ingrediens i falafel
Fakta: Det er glidende overgang når en brekkbønne kan kalles aspargesbønne. Alle brekkbønner har kjøttfulle belger, men aspargesbønner er mer trillrunde i belgen. De er dermed den ultimate brekkbønnen som knekker akkurat som en saftspent, fin asparges om våren.
Aspargesbønnene skal helst spises før frøene har begynt å utvikle seg skikkelig. Om du ønsker å dyrke ditt eget frø, er det bare å la belgene henge på til bønne-frøene har fått utvikle seg og bli harde og tørre.
Botanisk navn: Lactuca sativa
Norsk navn: Salat, plukksalat
English: Lettuce
Deutsch: Gartensalat
Bruk: i salater
Fakta: Botanisk tilhører salat den kjempestore kurvplantefamilien (Asteracea). I samme familie finner vi løvetann, ryllik, ringblomst, jordskokk, burot, georgine (dahlia) og ca. 22 000 andre arter.
Artsnavnet "sativa" er latinsk og betyr "dyrka" eller ""kultivert", i motsetning til noe som vokser vilt. Samme ordet finner vi i flere botaniske navn på viktige matvekster, slik som hvitløk (Allium sativum), havre (Avena sativa), pastinakk (Pastinaca sativa) og ert (Pisum sativum).
Salatplanten ble først dyrka for å høste olje fra frøene, og først seinere for å spise bladene. I middelalderen ble salat brukt som en medisinsk urt. Den nevnes blant annet av Hildegard av Bingen. I dag vet vi at planten har høyt innhold av vitamin K og A og er også en fin kilde til jern.
Botanisk navn: Pisum sativum
Norsk navn: Sukkerert
Bruk: som snacks og i salater
Botanisk navn: Ipomoea batatas ‘Erato Early Orange’
Norsk navn: Søtpotet ‘Erato Early Orange’
English: Sweet potatoe
Deutch: Süsskartoffel
Bruk: på samme måte som potet. Kommer opprinnelig fra Sør-Amerika
Botanisk navn: Solanum lycopersicum ‘Norderås busk’
Norsk navn: Tomat ‘Norderås busk’
English: Tomatoe
Deutch: Tomat
Bruk: til pasta, kjøtt, salater, sauser og dressinger
Botanisk navn: Agastache foeniculum
Norsk: Anisisop. Også kalt indianermynte, storisop og fennikelisop
English: Anise hyssop
Deutsch: Anis-Ysop, Duftnessel
Bruk: smaker anis eller lakrisaktig. Fin til te og som krydder i salat og mat. Bievennlig med sine lange aks med blomster. Medisinplante ved luftveissykdommer og problemer med fordøyelse.
Bladene smaker mer enn blomstene og bør helst høstes før blomstring. Til te kan bladene brukes både ferske og tørka.
Botanisk navn: Thymus x citriodorus ‘Summerdreams Orange’
Norsk: Appelsintimian ‘Summerdreams Orange’
English: Citrus thyme
Deutsch:
Bruk: krydder til det meste (grønnsaker, fisk, kjøtt, sopp). Hint av appelsin
Botanisk navn: Anethum graveolens 'Turku'
Norsk navn: Dill 'Turku'
English: Dill
Bruk: krydderurt til fisk, potet og i salat
Botanisk navn: Coriandrum sativum 'Caribe'
Norsk navn: Koriander 'Caribe'
Engelsk: Coriander
Tysk: Koriander
Bruk: frø og blader kan brukes, i gryteretter, salater, kyllingretter, salsa og sauser.
Botanisk navn: Thymus serpyllum
Norsk navn: Kryptimian, småtimian
Engelsk: Creeping thyme, Wild thyme, Breckland thyme, Mother of thyme, Brotherwort.
Tysk: Kriechtimian
Bruk: bieplante, i urtete, gryteretter og smakstilsetning til kjøtt og fisk, hjelper bl.a.mot fordøyelsesproblemer, hostedempende og slimløsende.
Botanisk navn: Lavandula x intermedia 'Grosso'
Norsk navn: Krydderlavendel/Lavendin 'Grosso'
Bruk: krydderurt til kjøtt, i brød, salater og te. Dufturt til såpe og duftposer
Botanisk navn: Levisticum officinalis ‘Verino’
Norsk navn: Løpstikke 'Veriono'
English: Lovage
Deutch: Liebstöckel
Bruk: i supper, passer også til ris, pasta og kjøtt
Botanisk navn: Allium fistolosum
Norsk navn: Pipeløk
English: Welsh onion, bunching onion
Deutsch: Winterzwiebel
Bruk: stengelen og de små løkene kan erstatte purreløk og gressløk i salater, til egg og fisk.
Botanisk navn: Hypericum perforatum
Norsk navn: prikkperikum, johannesurt
English: St. John’s wort
Bruk: medisinplante, bievennlig. Viltvoksende i Europa og Asia
Botanisk navn: Rosmarinus officinalis 'Riviera Bush'
Norsk navn: Rosmarin 'Riviera Bush'
Bruk: krydderurt til lam og annet kjøtt, grønnsaker, sauser og gryteretter
Botanisk navn: Salvia officinalis ’Mandala silver’
Norsk navn: Salvie, kryddersalvie ‘Mandala Silver’
English: Sage, common sage
Deutsch: Salbei, Echte Salbei
Bruk: krydderurt til te, kjøtt, farse, fisk og mange italienske retter
Botanisk navn: Cymbopogon citratus
Norsk navn: Sitrongress
English: West Indian lemon grass
Deutsch: Zitronengräser
Bruk: fra det asiatiske kjøkkenet. Passer fint til ingefær, chili og løk. Brukes også rå i salater
Botanisk navn: Lippia citriodora eller Aloysia citrodora
Norsk: Sitronverbena
English: Lemon verbena
Deutsch: Zitronenkraut
Bruk: nydelig sitronsmak i te, som smakstilsetting i oljer, marinader, desserter og salater
Botanisk navn: Rubus idaeus
Norsk navn: Bringebær
Engelsk: Rasberry
Tysk: Himbeere
Bruk: syltetøy, saft, dessert, kakepynt, gode å maule friske, rett fra planta.
Botanisk navn: Malus domestica
English: Appel
Deutch: Apfel, Kulturapfel
Botanisk navn: Vaccinium corymbosum 'Chippewa'
Norsk navn: Hageblåbær
Engelsk: Blueberry
Tysk: Gartenblaubeere
Bruk: sylting, safting, dessert, snacks
Botanisk navn: Chaenomeles x superba 'Lava'
Norsk navn: Kvede 'Lava'
Engelsk: Quince
Tysk: Quitte
Bruk: kokes til syltetøy og gelé, brukes i pai. Spises ikke rå. Masse vitamin C
Botanisk navn: Rheum rhabarbarum
Norsk: rabarbra, hagerabarbra
English: Rhubarb
Deutch: Rhabarber/Gemeiner Rhabarber
Bruk: safting, sylting, baking, kompott, pai
Botanisk navn: Ribes rubrum 'Rovada'
Norsk navn: Rips 'Rovada'
Engelsk: Red currant
Tysk: Rote Johannisbeere
Bruk: sylting, safting, kakepynt, dessert og en suuur snacks.
Botanisk navn: Aronia melanocarpus 'Hugin'
Norsk navn: Svartsurbær
Engelsk: Chokeberry
Tysk : Apfelbeere
Bruk: til safting og sylting, masse gode antioksidanter. Kok en søt aroniasirup, som tilbehør til mørk sjokoladekake, andre kaker og ost. Den får dyp rød farge.
Botanisk navn: Ribes nigrum 'Narve Viking'
Norsk navn: Solbær 'Narve Viking'
Engelsk: Black currant
Tysk: Schwarze Johannisbeere
Bruk: saft, gelé, syltetøy, konfekt. Strålende kilde til vitamin C og antioksidanter. Dyp rød farge.
Botanisk navn: Ribes uva-crispa 'Hinnomaki rød'
Norsk navn: Stikkelsbær 'Hinnomaki rød'
Engelsk: Gooseberry
Tysk: Stachelbeere
Bruk: sylting, safting, gele, i kaker og pai. Fin å ha på frysen da bærene fryser ett og ett og det er seinere lett å ta ut akkurat den mengden du har bruk for.
Jeanette Topland
Fagarbeider hos Bybonden Kristiansand
Mobil: 979 79 939
E-post
Publisert: 7. mai 2025 10:20
Oppdatert: 12. juni 2025 15:49