Planter i nytteveksthagen

Hånd som holder en umoden/oransj bifftomat.

Det er ikke hvert år vi har biff-tomater, og om vi har, er det heller ikke alltid at de rekker å bli så store og modne... For mat skal spises, og du er velkommen til å smake på vekstene i nytteveksthagen.

Her finner du mer informasjon om plantene i nytteveksthagen på Strandpromenaden.

Grønnsaker

Achocha-agurk

Botanisk navn: Cyclanthera pedata
Norsk navn: Achocha-agurk
English: Caigua, stuffing cucumber or slipper gourd
Deutsch: Inkagurke, Korilla
Bruk: spises rå eller stekt. Agurklignende smak.

Fakta: som mange av våre kulturvekster, har også ashocha-agurken sin opprinnelse i Andesfjellene i Sør-Amerika. Her i nytteveksthagen er 2025 første året vi forsøker å dyrke den.
Planta kan ha greiner som er opptil 12 m lange og slynger seg opp mot 4 meter over bakken. De grønne fruktene kan bli 15-20 cm lange. Sorten vi dyrker her er litt mer beskjeden, og vi håper å få frukter som er 4-5 cm lange og en plante som kanskje klatrer opp til 2 m.

Les mer om achocha-agurk (korila) på nettsida til frøselskapet Solhatt.

Aspargesbønne

Botanisk navn: Phaseolus vulgaris 
Norsk: Aspargesbønne
English: Common bean
Deutsch: Gartenbohne
Bruk: disse kan spises rå, stekes, kokes, dampes og ingrediens i falafel

Fakta: Det er glidende overgang når en brekkbønne kan kalles aspargesbønne. Alle brekkbønner har kjøttfulle belger, men aspargesbønner er mer trillrunde i belgen. De er dermed den ultimate brekkbønnen som knekker akkurat som en saftspent, fin asparges om våren.
Aspargesbønnene skal helst spises før frøene har begynt å utvikle seg skikkelig. Om du ønsker å dyrke ditt eget frø, er det bare å la belgene henge på til bønne-frøene har fått utvikle seg og bli harde og tørre. 

Salat, plukksalat

Botanisk navn: Lactuca sativa
Norsk navn: Salat, plukksalat
English: Lettuce
Deutsch: Gartensalat
Bruk: i salater

Fakta: Botanisk tilhører salat den kjempestore kurvplantefamilien (Asteracea). I samme familie finner vi løvetann, ryllik, ringblomst, jordskokk, burot, georgine (dahlia) og ca. 22 000 andre arter.
Artsnavnet "sativa" er latinsk og betyr "dyrka" eller ""kultivert", i motsetning til noe som vokser vilt. Samme ordet finner vi i flere botaniske navn på viktige matvekster, slik som hvitløk (Allium sativum), havre (Avena sativa), pastinakk (Pastinaca sativa) og ert (Pisum sativum).
Salatplanten ble først dyrka for å høste olje fra frøene, og først seinere for å spise bladene. I middelalderen ble salat brukt som en medisinsk urt. Den nevnes blant annet av Hildegard av Bingen. I dag vet vi at planten har høyt innhold av vitamin K og A og er også en fin kilde til jern.

Sukkerert

Botanisk navn: Pisum sativum
Norsk navn: Sukkerert
Bruk: som snacks og i salater

Søtpotet

Botanisk navn: Ipomoea batatas ‘Erato Early Orange’
Norsk navn: Søtpotet ‘Erato Early Orange’
English: Sweet potatoe
Deutch: Süsskartoffel
Bruk: på samme måte som potet. Kommer opprinnelig fra Sør-Amerika

Tomat

Botanisk navn: Solanum lycopersicum ‘Norderås busk’
Norsk navn: Tomat ‘Norderås busk’
English: Tomatoe
Deutch: Tomat
Bruk: til pasta, kjøtt, salater, sauser og dressinger

Mer om tomaten 'Norderås busk' hos frøfirmaet Solhatt

Urter

Anisisop

Botanisk navn: Agastache foeniculum
Norsk: Anisisop. Også kalt indianermynte, storisop og fennikelisop
English: Anise hyssop
Deutsch: Anis-Ysop, Duftnessel
Bruk: smaker anis eller lakrisaktig. Fin til te og som krydder i salat og mat. Bievennlig med sine lange aks med blomster. Medisinplante ved luftveissykdommer og problemer med fordøyelse.
Bladene smaker mer enn blomstene og bør helst høstes før blomstring. Til te kan bladene brukes både ferske og tørka.

Les mer

Appelsintimian

Botanisk navn: Thymus x citriodorus ‘Summerdreams Orange’
Norsk: Appelsintimian ‘Summerdreams Orange’
English: Citrus thyme
Deutsch:
Bruk: krydder til det meste (grønnsaker, fisk, kjøtt, sopp). Hint av appelsin

Dill

Botanisk navn: Anethum graveolens 'Turku'
Norsk navn: Dill 'Turku'
English: Dill
Bruk: krydderurt til fisk, potet og i salat

Koriander

Botanisk navn: Coriandrum sativum 'Caribe'
Norsk navn: Koriander 'Caribe'
Engelsk: Coriander
Tysk: Koriander
Bruk: frø og blader kan brukes, i gryteretter, salater, kyllingretter, salsa og  sauser.

Kryptimian

Botanisk navn: Thymus serpyllum
Norsk navn: Kryptimian, småtimian
Engelsk: Creeping thyme, Wild thyme, Breckland thyme, Mother of thyme, Brotherwort.
Tysk: Kriechtimian
Bruk: bieplante, i urtete, gryteretter og smakstilsetning til kjøtt og fisk, hjelper bl.a.mot fordøyelsesproblemer, hostedempende og slimløsende.

Lavendin/krydderlavendel

Botanisk  navn: Lavandula x intermedia 'Grosso'
Norsk navn: Krydderlavendel/Lavendin 'Grosso'
Bruk: krydderurt til kjøtt, i brød, salater og te. Dufturt til såpe og duftposer

Løpstikke

Botanisk navn: Levisticum officinalis ‘Verino’
Norsk navn: Løpstikke 'Veriono'
English: Lovage 
Deutch: Liebstöckel
Bruk: i supper, passer også til ris, pasta og kjøtt

Les mer

Pipeløk

Botanisk navn: Allium fistolosum
Norsk navn: Pipeløk
English: Welsh onion, bunching onion
Deutsch: Winterzwiebel
Bruk: stengelen og de små løkene kan erstatte purreløk og gressløk i salater, til egg og fisk.

Prikkperikum

Botanisk navn: Hypericum perforatum
Norsk navn: prikkperikum, johannesurt
English: St. John’s wort
Bruk: medisinplante, bievennlig. Viltvoksende i Europa og Asia

Rosmarin

Botanisk navn: Rosmarinus officinalis 'Riviera Bush'
Norsk navn: Rosmarin 'Riviera Bush'
Bruk: krydderurt til lam og annet kjøtt, grønnsaker, sauser og gryteretter

Salvie

Botanisk navn: Salvia officinalis ’Mandala silver’
Norsk navn: Salvie, kryddersalvie ‘Mandala Silver’
English: Sage, common sage
Deutsch: Salbei, Echte Salbei
Bruk: krydderurt til te, kjøtt, farse, fisk og mange italienske retter

Sitrongress

Botanisk navn: Cymbopogon citratus
Norsk navn: Sitrongress
English: West Indian lemon grass
Deutsch: Zitronengräser
Bruk: fra det asiatiske kjøkkenet. Passer fint til ingefær, chili og løk. Brukes også  rå i salater

Sitronverbena

Botanisk navn: Lippia citriodora eller Aloysia citrodora
Norsk: Sitronverbena
English: Lemon verbena
Deutsch: Zitronenkraut
Bruk: nydelig sitronsmak i te, som smakstilsetting i oljer, marinader, desserter og salater

Les mer

Vintersar

Botanisk navn: Satujera montana ‘Bolero’ 
Norsk navn: Vintersar ‘Bolero’
English: Winter savory
Deutsch: Winterbohnenkraut, Berg bohnenkraut
Bruk: kjøtt- og bønneretter. Viktig ingrediens i ”Herbes de Provence”, en flott krydderblanding til grillet kjøtt og fisk

Les mer

Frukt, bær og andre flerårige vekster

Bringebær

Botanisk navn: Rubus idaeus
Norsk navn: Bringebær
Engelsk: Rasberry
Tysk: Himbeere
Bruk: syltetøy, saft, dessert, kakepynt, gode å maule friske, rett fra planta.

Eple

Botanisk navn: Malus domestica
English: Appel
Deutch: Apfel, Kulturapfel

Hageblåbær

Botanisk navn: Vaccinium corymbosum 'Chippewa'
Norsk navn: Hageblåbær
Engelsk: Blueberry
Tysk: Gartenblaubeere
Bruk: sylting, safting, dessert, snacks

Kvede

Botanisk navn: Chaenomeles x superba 'Lava'
Norsk navn: Kvede 'Lava'
Engelsk: Quince
Tysk: Quitte
Bruk: kokes til syltetøy og gelé, brukes i pai. Spises ikke rå. Masse vitamin C

Rabarbra

Botanisk navn: Rheum rhabarbarum
Norsk: rabarbra, hagerabarbra
English: Rhubarb
Deutch: Rhabarber/Gemeiner Rhabarber
Bruk: safting, sylting, baking, kompott, pai

Rips

Botanisk navn: Ribes rubrum 'Rovada'
Norsk navn: Rips 'Rovada'
Engelsk: Red currant
Tysk: Rote Johannisbeere
Bruk: sylting, safting, kakepynt, dessert og en suuur snacks.

Svartsurbær

Botanisk navn: Aronia melanocarpus 'Hugin'
Norsk navn: Svartsurbær
Engelsk: Chokeberry
Tysk : Apfelbeere
Bruk: til safting og sylting, masse gode antioksidanter. Kok en søt aroniasirup, som tilbehør til mørk sjokoladekake, andre kaker og ost. Den får dyp rød farge.

Solbær

Botanisk navn: Ribes nigrum 'Narve Viking'
Norsk navn: Solbær 'Narve Viking'
Engelsk: Black currant
Tysk: Schwarze Johannisbeere
Bruk: saft, gelé, syltetøy, konfekt. Strålende kilde til vitamin C og antioksidanter. Dyp rød farge.

Stikkelsbær

Botanisk navn: Ribes uva-crispa 'Hinnomaki rød'
Norsk navn: Stikkelsbær 'Hinnomaki rød'
Engelsk: Gooseberry
Tysk: Stachelbeere
Bruk: sylting, safting, gele, i kaker og pai. Fin å ha på frysen da bærene fryser ett og ett og det er seinere lett å ta ut akkurat den mengden du har bruk for.

Kontakt

Jeanette Topland
Fagarbeider hos Bybonden Kristiansand
Mobil: 979 79 939
E-post

Publisert: 7. mai 2025 10:20
Oppdatert: 12. juni 2025 15:49